Leder Polio nr4_2015

Vi har jo lagt merke til at det kommer mange nye mennesker til vårt land. Det er en kjensgjerning at krig, uroligheter og nød skaper folkevandringer. Ren historisk dro bortimot en tredjedel av Norges befolkning over til USA, for å skape seg og sine, trygghet og nye hjem.

Det var mange ressursfolk som dro fra landet og nå er det vår tur til å få besøk av ny folkevandring. De få jeg har vært i kontakt med er høyt skolerte.

Blant de som kommer hit er det også mennesker som har fått polio i sitt hjemland, voksne og barn. De kjenner ikke til vårt helsesystem og hva som kan gjøres. Hvilke råd bør en polio overlever få? Vi må også være klar over at overleverne i Norge er i slutten av sin arbeidsaktive periode eller blitt pensjonister. De nye er i en annen fase av livet. Hva skal de satse på for å få en god livskvalitet og bidra til vårt fellesskap?

Store spørsmål som det ikke er lett å besvare.

Hovedstyret besluttet tidligere i år å nedsette et utvalg som skal se på dette, og spre informasjon om behandlingstilbud for polio overlevere.

Det var trist å få informasjon om at to barn hadde fått polio i Ukraina. De har satt i gang massevaksinasjon og siste informasjon jeg har fått, er at hittil er over 1 million barn blitt vaksinert.

WHO sier at de sammen med Rotary programmet ”EndPolioNow” skal utrydde polio i verden om 3 år.

Arbeidsgruppen som var nedsatt av Helse og omsorgsdirektoratet i forbindelse med Behandlingsreiser til utlandet, hvor Arne Furulund og meg selv var en del av, har nå overlevert utkastet til høringsnotatet. Utkastet behandles nå internt og overleveres for videre behandling 1. desember i år. Direktoratet har vært veldig lydhør og samarbeidsvillig for de endringsforslag som kom fram. Dette var en lærerik prosses for oss.

Regjeringens foreslåtte tilskudd er 123,148 millioner kroner i statsbudsjettet for 2016. Dette er på linje med 2015.

Lillian Festvåg var med på fagrådmøtet vårt nå i november og fremla artikkelen som nå er oversendt til Journal of Rehabiltation Medicine og heter Health and Psychosocial Conditions in Norwegian Polio Survivors 2014: a 20-Year Follow-up Study. Lillan fikk skryt og ros fra fagpersonene i rådet for artikkelen og det arbeidet hun hadde lagt ned.

Det blir spennende å høre hvordan opplevelsen var for den første gruppen som er Steffensrud. Stein Johnsen er LFPS sin brukerrepresentant og vil møte gruppen. Snefrid Bergum er LFPS sin brukerrepresentant på Sunnaas sykehus.

I høst var jeg så heldig å få være med på Fagdagen som LFPS Trøndelag hadde i Stjørdal. Referat fra dagen er med i bladet. Må få lov til å takke for et flott gjennomført arrangement.

I hovedstyret har vi allerede startet prosessen med vårt årsmøte i LFPS, tror det skal bli en spennende fagdag som vil innholde flere elementer.

LFPS.NO er navnet på vår nye hjemmeside. Svein Sjølie har sendt e-post til alle fylkeslag og bedt om informasjon, håper han får dette raskt slik at siden kan komme i gang. Informasjon om dette står også i bladet vårt.

Til slutt vil jeg takke dere for alle innspill vi har fått, og at vi får jobbe sammen med så mange kunnskapsrike polio overlevere. Dere må huske på å ta vare på dere selv også. Slapp av og kos dere i jula og, vi ser frem til neste år sammen med dere.

Godt jul og godt nyttår.

Geir

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.