Leder nr. 3 -2016.

Til de av dere som savner vårt blad i høst, så ble det vedtatt på årsmøtet vårt i april å utgi 3 blader.

Må få lov å si at tiden flyr veldig fort av sted. Nå er det blitt november og ikke lenge igjen til jul og nyttårsfeiring.

I juni måned kom høringen som vi varslet om allerede sent i fjor. «fysioterapiordningen og diagnoselisten». Samme dag ble det sendt e-post til våre samarbeidspartnere om at vi ønsket å være med på tilsvaret på høringen. Det ble poengtert hvor viktig dette var for oss i LFPS og hvordan det påvirker vår helse og økonomi. Derfor ble forbundslederen i NHF sin kommentar til Handicapnytt som et slag i ansiktet. Videre kom også samme uttalelse på NRK P1. Uttalelsene må vi kunne si vekket mange til engasjement og dette er bra. Vi sendte brev til NHF sitt sentralstyre og noen andre om hva som var i ferd med å skje, og hvordan dette kan påvirke organisasjonen. Vi sendte derfor eget tilsvar til høringen, videre sendte vi brev til utvalgte statsråder med kopi av tilsvaret, det ble også sendt kopi til våre samarbeidspartnere, samt alle helsepolitiske talsmenn og helse og omsorgskomiteen på stortinget. Vi har hatt mange telefonsamtaler og utvekslinger. Som dere vet, kom sentralstyremøte i NHF med en uttalelse og tilsvar på høringen som gavnet LFPS.

Vi har notert oss at statsbudsjettet som ble lagt frem ikke tok hensyn til høringssvarene. Man kan lure på om høringen kun var en skinnmanøver. Heldigvis er samarbeidspartiene Venstre og KRF imot fjerningen av diagnoselisten. Når jeg skriver dette vet jeg ikke hvordan forhandlingene utarter seg.

I begynnelsen av september var jeg på en konferanse på Tøyen vedrørende utryddelse av Polio på verdensbasis. En flott konferanse i regi av Graduate Institute Geneva og Universitetet i Oslo. Her fikk vi innblikk i vaksinasjon, politikk, diplomati og pengestrømmer. Noterte meg også bekymringen for at vi i den såkalte «vesten» ikke monitorerer vårt kloakksystem for virus.

I oktober har det vært hektiske dager med dialogmøte på Sunnaas sykehus, møte med de andre nordiske Polioforeninger, Rehabiliteringskonferansen på Lillestrøm, og møte med RKE (regional koordinerende enhet) i Helse Sørøst. Innimellom dette var jeg innkalt til Helse og omsorgsdepartementet, referansegruppe i fritt rehabiliteringsvalg, hvor HOD står for utgiftene.

Jeg ser at vi klarer å få markert oss og at de jeg møter ved disse anledningene er blitt mer oppmerksomme på at det tross alt bor ca. 10 000 Polio overlevere i Norge. Videre at de også vet om at våre nye landsmenn kan ha med seg diagnosen Poliomyelitt fra sitt hjemland og har ett annet behov.

I oktober fikk vi endelig godkjent vår bruk av de midlene som vi fikk tildelt fra BUFDIR på kr 400 000,- til prosjektet «Levekårsundersøkelse for Polio Skadde i Norge». Hvis vi ikke fikk godkjennelsen kunne de ha forlangt pengene tilbake.

Lillian Festvåg har nå fått godkjent sin artikkel fra undersøkelsen i Journal of Rehabilitation Medicine, og den er publisert i PUBMED. Det er plassen profesjonelle søker informasjon om ulike evner. Stor takk til Lillian for hennes arbeid. Vi vet også at Anne-Kristine Schanke holder på med en artikkel. Det skal bli spennende å se hva hun kommer frem til-.

1.desember kommer Kvinnsland-utvalget med sin rapport. Utvalget skal utrede ny organisering av eierskapet til spesialisthelsetjenesten. Utvalget skal utrede alternative modeller for hvordan staten kan organisere eierskapet til sykehusene. Utvalget skal også vurdere inndelingen i helseregioner og hvor mange helseforetak det bør være.

Arbeidsutvalget vårt er i full gang med å planlegge årsmøtet vårt, det er bestilt på Park-Inn på Gardermoen 22-23. april.

I juni nærmere bestemt 16-18. er det landsmøte i NHF, og den som vil melde inn saker bør starte så snart som mulig.

Tusen takk til fylkeslag som har gitt hovedstyret innspill, vi trenger engasjerte medlemmer. Tusen takk til de fylkeslag som har gitt oss pengegaver. Det er veldig oppmuntrende at de fylkeslag som har noe til overs er med og bidrar til fellesskapet, når våre inntektskilder svikter.

Til slutt vil jeg takke for et givende år, og ønsker dere alle sammen en riktig god jul og et godt nyttår.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.